728 x 90

EU gradi vremeplov da ispravi veliku grešku

EU gradi vremeplov da ispravi veliku grešku

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelyi, najavio je raspisivanje javnog poziva za izgradnu vremeplova, kako bi ispravili veliku grešku na koju im je nedavno ukazao Dragan Čović. Reagujući na negativan Izvještaj o BiH koji je priredila Evropska komisija, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je u medijima da Evropska unija jako pogriješila

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelyi, najavio je raspisivanje javnog poziva za izgradnu vremeplova, kako bi ispravili veliku grešku na koju im je nedavno ukazao Dragan Čović.

Reagujući na negativan Izvještaj o BiH koji je priredila Evropska komisija, predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je u medijima da Evropska unija jako pogriješila kada Bosni i Hercegovini, uoči Opštih izbora 2018. godine nije dala kandidatski status. “Imali smo sve uvjete tada za to i to bi bilo jedno ohrabrenje za vlast koja je napravlje na izborima ’18 da ubrzano gradi reforme da se transformira i tad imate obavezu prema Evropskoj uniji, prilagođavati svoje zakonodavstvo” rekao je Čović za BHRT.

U razgovoru za Dnevni satir, Varhelyi je kazao da ga je pogodilo to što bh. vlasti nisu dobile potrebno ohrabrenje u vidu kandidatskog statusa da rade svoj posao za koji su plaćeni.

“Duboko smo pogriješili. Taj tužni i demoralisani pogled nam je otvorio oči. Mi smo navikli da naši političari imaju obavezu prema ljudima koji ih biraju, ali Evropska unija mora uzeti u obzir običaje i tradicije svih zemalja članica i onih koji će to tek postati. Iskustvo nas uči da je u Bosni i Hercegovini ispunjavanje uslova za kandidatski staus uslovljeno dobivanjem kandidatskog statusa. Kako bismo ispravili tu historijsku grešku, Evorpska komisija će u nardnim danima raspisati javi poziv za igradnju vremeplova, kako bi se mogli vratiti kroz vrijeme i dati Bosni i Hercegovini kandidatski status kako bi započeli sa reformama potrebnim za dobijanje kandidatskog statusa” izjavio je Varhelyi.

(DS)

Posts Carousel