728 x 90

Inicijativa: Izmjenom Izbornog zakona BiH ukinuti izbore

Inicijativa: Izmjenom Izbornog zakona BiH ukinuti izbore

Novi paket izmjena Izbornog zakona BiH, mogao bi zauvijek promijeniti političko-ekonomsku sliku Bosne i Hercegovine. Nakon više izmjena i dopuna, ovaj Zakon bi mogao doživjeti svoje finalno prekrajanje odmah po uspostavljanju nove vlasti. Inicijativu je pokrenula “Formalna neformalna grupa građana”,  a ključna izmjena bit će ukidanje samog izbornog procesa. Dnevni satir vam ekskluzivno donosi uvid

Novi paket izmjena Izbornog zakona BiH, mogao bi zauvijek promijeniti političko-ekonomsku sliku Bosne i Hercegovine. Nakon više izmjena i dopuna, ovaj Zakon bi mogao doživjeti svoje finalno prekrajanje odmah po uspostavljanju nove vlasti. Inicijativu je pokrenula “Formalna neformalna grupa građana”,  a ključna izmjena bit će ukidanje samog izbornog procesa. Dnevni satir vam ekskluzivno donosi uvid u predstojeće izmjene i dopune Zakon.

Prva i najveća izmjena je ukidanje samog izbornog procesa. Zbog činjenice da izbor građana Bosne i Hercegovine nema nikakvog utjecaja na finalno formiranje vlasti, predviđeno je da se izbori u potpunosti obustave. Stranka sa najvećim brojem zastupnika u Parlamentu BiH bit će određivana presijecanjem špila karata. Ko presječe najveću kartu imat će većinu i priliku da formira vlast sa onima kojima su presječene bile karte veće od osam, te tako stvoriti parlamentarnu većinu. 

Mandatar za sastavljanje Vlade BiH, odnosno predsjedavajući Vijeća ministara, birat će se plisanjem i igrom par/nepar. Po jedan Srbin, Bošnjak i Hrvat, za koje stranka u većini odluči da dostojno predstavljaju svoj narod, plisat će se. Nakon što jedan otpadne, igrom par/nepar Bosna i Hercegovina će dobiti novog premijera.
Iako još uvijek nemamo zvanične potvrde, vjeruje se da će bez većih problema biti usvojen i amandman koji će dozvoliti otvoreno trgovanje glasovima i zastupničkim mjestima. Predlagači zakona vjeruju da će na ovaj način biti olakšano donošenje važnih zakona te da će opstruiranje biti smanjeno na minimum.

Beneficije ovakve izmjene su nesagledive. Sa ekonomskog aspekta, uštede će biti ogromne jer neće biti potrebe za finansiranjem kampanja i održavanjem samih izbora. Izbori za sve nivoe vlasti provodili bi se na isti način. Ovim potezom bi Bosna i Hercegovina postala prva “parlamentarna hazarderija” u svijetu i tako otvorila put ka svjetlijoj budućnosti onim zemljama kojim uspostavljanje funkcionalne parlamentarne demokratije ne ide od ruke.

(DS) 18-12-2010

Posts Carousel