728 x 90

Izmjena idejnog rješenja spomenika papi Ivanu Pavlu II

Izmjena idejnog rješenja spomenika papi Ivanu Pavlu II

Posljednjih nekoliko dana diže se velika prašina zbog podizanja spomenika papi Ivanu Pavlu II ispred sarajevske katedrale. Zbog negodovanja i prijetnji jednog dijela građanstva na javnoj raspravi, te bojazni da bi spomenik zbog toga mogao biti premješten u Banja Luku, došlo je do hitnih izmjena u idejnom rješenju spomenika koje će uključivati i papamobil.

“Sarajevo nema namjeru popustiti pod pritiscima. Vrhbosanska nadbiskupija, Hrvatsko kulturno društvo “Napredak” i Opštinsko vijeće Stari Grad učinit će sve da niko i ništa ne ugrozi spomenik. Dodavanje papamobila u idejno rješenje nije tu samo zbog sigurnosnih razloga, već i zbog činjenice da je obišao svijet u tom neobičnom prijevoznom sredstvu, te da ga se mnogi sjećaju kako stoji u njemu i maše okupljenom narodu”, stoji u zajedničkom saopštenju za javnost inicijatora projekta. 

Vjeruje se da će izjava Milorada Dodika kako on nema ništa protiv da spomenik bude postavljen u Banja Luci, dovesti do promjene mišljenja jednog dijela stanovnika Opštine Stari Grad.  
Datum predstavljanja novog idejnog rješenja još nije objavljen, ali je poznato da se užurbano radi na izmjenama. 
(DS) 24-06-2010

Posts Carousel