728 x 90

Hipoteka na vitalne organe za oživljavanje ekonomije

Hipoteka na vitalne organe za oživljavanje ekonomije

Kako bi se BiH bolje uhvatila u koštac sa recesijom i zaustavila pad potrošnje, komercijalne banke su odlučile olakšati podizanje kredita građanima. Naime, od 1. jula Raiffeisen i Unicredit banka, uvode novu liniju hipotekarnih kredita kod kojih će građani BiH pod hipoteku staviti svoje vitalne organe.  Ovaj nekonvencionalni sistem hipotekarnih kredita primljen je sa odobravanjem

Kako bi se BiH bolje uhvatila u koštac sa recesijom i zaustavila pad potrošnje, komercijalne banke su odlučile olakšati podizanje kredita građanima. Naime, od 1. jula Raiffeisen i Unicredit banka, uvode novu liniju hipotekarnih kredita kod kojih će građani BiH pod hipoteku staviti svoje vitalne organe. 

Ovaj nekonvencionalni sistem hipotekarnih kredita primljen je sa odobravanjem kako kod vladajućih struktura, tako i kod običnih građana. 

Zahvaljujući ovom iskoraku banaka prema građanima, očekuje se porast potrošnje, kao i nastavak razvoja tržišta nekretnina. 

Osobe do 40 godina, hipoteku će moći staviti na jedno zdravo oko, bubreg, dio jetre. U ovisnosti od generalnog zdravstvenog stanja osobe koja diže kredit, vrijednost bubrega je procijenjena od 65 hiljada maraka kod pušača do 105 hiljada za bubreg nepušača. Na procjeni jetre i oka još uvijek se radi, a vrijednost će biti poznata sredinom juna. 

Za osobe preko 40 godina, postoji šansa da stave srce pod hipoteku, ali ni jedna od banaka nije htjela komentarisati ove navode. 

Tokom ljeta ovim dvjema bankama trebalo bi se priključiti još tri, a na jesen se očekuje da će potrošnja porasti, te da će se cijene stanova vratiti na 3000 KM po metru kvadratnom u zgradi staroj 50 godina. 

(DS) 02-06-2009

Posts Carousel