728 x 90

Bosanci se pripremaju za misiju na Mars

Bosanci se pripremaju za misiju na Mars

Američka svemirska agencija NASA priprema novu istraživačku misiju na Mars koja za cilj ima slanje prvih živih organizama na ovaj nama susjedni planet. Misija je planirana za kraj 2011. godine, a u njoj će prvi put učestvovati i dva bh. građanina. Misija nazvana “Život na Marsu” planira da na „crveni planet“ pošalje najotpornije žive organizme poznate

Američka svemirska agencija NASA priprema novu istraživačku misiju na Mars koja za cilj ima slanje prvih živih organizama na ovaj nama susjedni planet. Misija je planirana za kraj 2011. godine, a u njoj će prvi put učestvovati i dva bh. građanina. 
Misija nazvana “Život na Marsu” planira da na „crveni planet“ pošalje najotpornije žive organizme poznate čovjeku, kako bi saznali da li je moguće preživjeti na toj okrutnoj planeti. 

U modulu koji će se spustiti na površinu naći će se više vrsta anaerobnih bakterija kojima kisik nije potreban da bi preživjele, te dva homo sapiensa koje će donirati Bosna i Hercegovina.
Za potrebe ove misije Bosna i Hercegovina se obavezala da će NASA-i dostaviti dva penzionera sa najnižim primanjima, bez djece i bliže familije. Ranija istraživanja su pokazala da iako se radi o starijim i osjetljivijim osobama, njihova sposobnost preživljavanja u nehumanim uslovima je zapanjujuća. 
Prijave za misiju kreću od 1. januara 2010. godine u Ministarstvu vanjskih poslova. Kao materijalnu kompenzaciju, MVP će platiti grobno mjesto i troškove sahrane kada za to dođe vrijeme, a NASA će se pobrinuti za lijekove i hranu tokom tromjesečnog puta na Mars. 
(DS/Mirela V.) 03-08-2009

Posts Carousel